Huis & tuin

Hoe speel je UNO

UNO spelen: Gegarandeerd plezier voor iedereen!

UNO is een leuk kaartspel waar zowel kinderen als volwassenen veel plezier aan kunnen beleven. Het spel heeft al jarenlang ontzettend veel fans en wordt wereldwijd gespeeld. Het is bovendien een relatief simpel spel waarvoor je weinig regels nodig hebt om te kunnen spelen. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe dit spel gespeeld dient te worden.

UNO is een kaartspel voor twee tot tien spelers en bestaat uit 108 kaarten. Deze kaarten zijn verdeeld in vier verschillende categorieën: rode, groene, blauwe en gele kaarten, plus vijf speciale actiekaarten. De kaarten hebben getallen van 0 tot 9 en er staan afbeeldingen op de kaarten die overeenkomen met de kleur. Het doel van UNO is om als eerste alle kaarten van je hand af te spelen. De speler die dit het snelst doet, is de winnaar.

Elke speler begint met zeven kaarten, die zij op een stapel voor zichzelf leggen. De speler links van de deler begint en er wordt vervolgens met de klok mee gespeeld. De speler die aan de beurt is, moet een kaart uit zijn hand afspelen die overeenkomt met de kleur of het getal van de kaart die al op de aflegstapel ligt. Als de speler geen kaart kan spelen, moet hij een kaart van de stapel trekken. Als de speler vervolgens een kaart van de stapel trekt die hij kan gebruiken, moet hij deze meteen spelen. Let op: wanneer een speler zijn voorlaatste kaart speelt, moet hij/zij “UNO” roepen. Indien dit niet gebeurt, moet die als straf vier extra kaarten in de hand nemen.

Er zijn vijf speciale actiekaarten in het spel. Deze kaarten hebben allemaal speciale regels die de speler moet volgen. De actiekaarten zijn:

  • Sla beurt over kaart: deze kaart maakt dat de volgende speler wordt overgeslagen en dus pas in de volgende ronde aan de beurt is.
  • Keer om kaart: met deze kaart draait de richting van het spel.
  • Neem twee kaart: de speler die deze kaart speelt zorgt ervoor dat de volgende speler twee extra kaarten moet trekken.
  • Keuze kaart: deze kaart kan worden gebruikt om de kleur te veranderen.
  • Neem vier keuze kaart: deze kaart kan worden gebruikt om de kleur te veranderen en de volgende speler moet vier extra kaarten trekken.
© Pexels

De winnaar van het spel is de speler die als eerste al zijn kaarten heeft afgelegd. De andere spelers kunnen nog verder spelen voor een 2de, 3de, etc. plaats. Het spel eindigt wanneer de laatste speler al zijn kaarten heeft afgelegd.
UNO is een leuk en toegankelijk kaartspel dat door jong en oud kan worden gespeeld. Hoewel het spel eenvoudig lijkt, vereist het een goed strategisch inzicht om te winnen. Bovenstaande regels zorgen voor een correcte en vlotte spelervaring.

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *