Mijn peuter is ziek! Wat nu?
Het is altijd even schrikken als je een zieke peuter hebt. Je vraagt je af wat er aan de hand zou kunnen zijn en wat je er aan zou kunnen doen. Daarnaast kan het zo zijn dat je nachtrust verstoord wordt. De kans is groot dat je je werkzaamheden moet onderbreken of dat je op zoek moet naar een andere vorm van opvang, omdat je je kindje niet naar de reguliere opvang kunt brengen. Al met al brengt een zieke peuter de nodige zorgen met zich mee. Gelukkig zijn in de meeste gevallen ziekten bij peuters onschuldig van aard. Om je voor te bereiden wanneer je kindje eens echt ziek is, volgen hieronder de drie bekendste ziekten onder peuters.
Waterpokken
Wanneer je peuter waterpokken heeft, zie je veel rode plekjes in het gezicht en op het lichaam. Later worden deze rode plekjes blaasjes. Wanneer de rode plekjes eenmaal blaasjes zijn, kunnen ze erg veel jeuk veroorzaken. Om de jeuk te verlichten kan mentholpoeder gebruikt worden. Na verloop van tijd worden de blaasjes korsten. Meestal krijgen jonge kinderen waterpokken en het is erg besmettelijk. Waterpokken duurt meestal een week, maar de korsten kunnen langer op het lichaam blijven zitten. Als er sprake is van een zwangerschap of als de waterpokken ontstoken raken, dan is het belangrijk om de huisarts te waarschuwen.
Krentenbaard
Een andere naam voor krentenbaard is impetigo. Krentenbaard is een huidziekte en erg besmettelijk. Je kindje kan besmet worden via speelgoed of via fysiek contact met mensen. Vaak begint krentenbaard met een klein en rood plekje rondom de mond. Op den duur ontstaan er overal rode plekjes en komen er gele korsten op de rode plekjes. Deze plekjes jeuken erg. Het is belangrijk om met krentenbaard naar de huisarts te gaan. De huisarts kan medicatie voorschrijven en daardoor wordt het genezingsproces versneld. Normaal gesproken duurt krentenbaard één tot drie weken. Hoe lastig het ook is, het is het beste om niet aan de jeukende korstjes te krabben.
Krentenbaard komt het meeste voor bij kinderen twee en twaalf jaar oud.
Pseudokroep
Als je kindje pseudokroep heeft, dan is er sprake van een virale ontsteking in de bovenste luchtwegen. De virale ontsteking is in de buurt van de stembanden. Omdat de slijmvliezen rondom de stembanden ontstoken zijn, gaan de slijmvliezen in de buurt van de stembanden opzwellen. De kans op hevige benauwdheid en een gierende ademhaling is groot. De klachten zijn vooral in de avond en in de nacht aanwezig. Bijna altijd volgt pseudokroep op een verkoudheid. Meestal krijgen kinderen in het najaar pseudokroep. De duur van pseudokroep is van een paar dagen tot een paar weken. Vaak zijn de hevigste klachten na een paar uur voorbij. In het geval van pseudokroep is het belangrijk om de kalmte te bewaren. Ga vooral niet met warme lucht stomen, want dit verergert de klachten. Stomen met koude en vochtige lucht kan wel helpend zijn. Overdag in de buitenlucht wandelen kan ook goed werken om in de avond en de nacht de benauwdheid te verminderen. Wanneer er sprake is van zeer ernstige benauwdheid of als je kindje uitgeput raakt, is het noodzakelijk om de huisarts te raadplegen. De huisarts kan medicatie voorschrijven die de benauwdheid verlicht. In andere gevallen rest niets anders dan afwachten tot de klachten verdwijnen.
Pseudokroep komt het meeste voor bij kinderen van nul tot zes jaar oud.
Dit waren de drie meest bekende ziekten onder peuters. Hopelijk biedt dit een wegwijs wanneer je peuter ziek is. Hopelijk stelt het je gerust wat je te doen staat wanneer je peuter eens een keer ziek is. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts om risico’s uit te sluiten.
Het eerste wat er gedaan wordt als een baby geboren wordt is een thermometer in zijn poepje. Misschien moeten we daar ook eens bij stil staan wat dit al veroorzaakt bij die baby …