Huis & tuin

Wat weet jij over permacultuur tuinieren?

Maak iets moois van jouw tuin met permacultuur

Een tuin op zijn mooist is een verrijking van de natuur eromheen. In de filosofie van permacultuur staat samenwerking met de natuur centraal. In plaats van een tuinconcept geforceerd te implementeren zonder rekenschap te houden met ecologische verbindingen staat dus dwars op het permacultuur denken.

Het werk van een permacultuur hovenier

De permacultuur hovenier werkt met materialen en planten uit de directe omgeving. Met duurzame materialen wordt er ingezet op de creatie van een biotoop waar zoveel mogelijk inheemse soorten planten en dieren zich thuisvoelen. Er wordt gedacht aan een manier om vochtige, droge, lichtintensieve of juist donkere plekken te creëren in de tuin waardoor er een diversiteit aan leven kan ontstaan. Er wordt met takken en stenen gewerkt waarbij bijvoorbeeld bewust spleten in muurtjes worden aangebracht zodat amfibieën en insecten zich er thuisvoelen.

Technieken en materiaalgebruik

Aangezien het de uitdaging is een tuin te ontwikkelen die klimaatneutraal is is het van belang om specialistische technieken en materialen te gebruiken. Er moeten gerecyclde materialen aangeleverd worden die gebruikt kunnen worden voor alle constructies. Bovendien zijn er materialen zoals bijvoorbeeld regenonderbrekers en dakpannen waarmee een waterbiotoop gemaakt kan worden die zichzelf in stand houdt. De hovenier heeft kennis van de grond en zorgt ervoor dat er plekken ontstaan met meer of minder vruchtbare grond. Sommige planten doen het bijvoorbeeld goed in arme grond. Er wordt binnen de permacultuur altijd ingezet op een gesloten grondbalans. Dit betekent dat alle grond uit uw tuin zelf komt en simpelweg opnieuw wordt verdeeld op de plekken waar het de meeste waarde aan uw tuin toevoegd.

Schoonheid en functionaliteit verbinden

Ongeacht of uw tuin veel functionele elementen bevat zoals kruidenplanten en vruchtdragende planten is het nog steeds mogelijk om een mooie en goed georganiseerde tuin te hebben. Het is belangrijk om te begrijpen hoe de natuur dingen ontwerpt. Permacultuur hoveniers gebruiken inspiratie uit de natuur als een soort feedback die direct wordt toegepast in het tuinconcept. Er wordt nagedacht over het opslaan en gebruiken van energie om een tuin op een volledig natuurlijke manier te laten stralen. De schoonheid van de natuur wordt gefaciliteerd en dankzij de helpende hand van de onderwezen hovenier kan een tuin permanent stralen.

Er wordt over de kleinste details nagedacht

© Pexels

Permacultuur zet in op een tuin die op de lange termijn gezond blijft. Door de tuin te verankeren in de natuur krijgt iedere levensvorm een kans in de tuin. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van stapels hout kunnen inheemse soorten paddestoelen en funghi zich vestigen. Ook insecten kunnen zich zo sneller voortplanten en dit is weer goed voor de vogelpopulatie of bijvoorbeeld scharrelkippen. Er wordt ook over nagedacht hoe er microklimaatjes gecreerd kunnen worden die bijvoorbeeld niet beschadigd kunnen worden door dieren, insecten, of weersomstandigheden. Dit wordt gedaan door te werken met hoogteverschillen en bijvoorbeeld overdekte en afgeschermde stukjes tuin. De permacultuur hovenier weet precies hoe u het meest uit uw tuin haalt en kan u helpen om uw stukje grond in een klein paradijsje om te toveren.

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *