Huis & tuin

4 manieren om beter te slapen

Geniet van een gezondere en betere nachtrust met deze tips

De eisen van het moderne leven en de neiging om weerstand te bieden aan je slaapbehoefte, betekent vaak dat je niet genoeg slaapt of er een ongezond slaaproutine op nahoudt. Zowel geestelijk als lichamelijk betaal je hiervoor een hoge prijs. Herken je jezelf hierin? In dit blog hebben we 4 manieren om beter te slapen voor jou op een rijtje gezet.

1. Maak van de juiste hoeveelheid slaap een prioriteit

Elke nacht voldoende slapen is belangrijk. Hoe jonger je bent, hoe meer uren slaap je nodig bent. Daarom slapen baby’s tussen 14 en 17 uur. Gemiddeld hebben volwassenen acht uur slaap nodig om zich goed uitgerust te voelen. Sommigen hebben iets minder nodig, terwijl anderen wat meer uurtjes nodig hebben. Het is dus altijd goed om naar je eigen lichaam te luisteren en niet naar wat anderen zeggen.

Volgens onderzoek maken slechte slapers er vaak een gewoonte van om niet aan een stuk door te slapen. Hierdoor brengen ze veel tijd in bed door, zonder dat ze goed geslapen hebben. Dus, tenzij je langdurige slaapbehoeften hebt, moet je als volwassene je tijd in bed beperken tot maximaal negen uur.

Hoewel je slaapritueel verandert bij het ouder worden, blijven je slaapbehoeften grotendeels hetzelfde. Tenzij er een slaapprobleem is ontstaan, is zeven tot acht uur de aanbevolen nachtelijke dosis voor volwassenen van 65 jaar en ouder.

2. Houd je aan een vast slaappatroon

Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan, is een van de beste manieren om het slaap-waakritme van je interne biologische klok in te stellen.

Ondanks dat vele mensen willen uitslapen tijdens het weekend, wordt het afgeraden door slaapexperts. Uitslapen kan je biologische klok verstoren. Daaom geldt bovenstaande richtlijn ook op zaterdag en zondag. Kies de wektijd die bij je past en probeer elke dag van de week binnen 30 minuten na het afgaan van je alarm op te staan.

3. Kom langzaam tot rust

Overstimulatie van de geest of het lichaam voor het slapengaan, zoals spelletjes spelen, problemen bespreken en sporten, kan een goede slaap bemoeilijken of vertragen. Probeer in plaats daarvan naar muziek te luisteren, een boek te lezen, televisie te kijken of een bad te nemen.

Het helpt ook om mindfulness in je leven te integreren om na te denken over eventuele zorgen die je hebt en daar beter mee om te gaan. Daarnaast kan een moment van meditatie tijdens de dag helpen om terugkerende stressvolle gedachten te voorkomen wanneer je hoofd het kussen raakt. Bovendien helpt meditatie en mindfulness ook een actieve geest te kalmeren als je in bed ligt.

4. Maak van je slaapkamer een slaapparadijs

Een ideale slaapkamer is stil, donker, comfortabel en koel (niet koud). Daarnaast is er heel wat keuze aan decoratie om je slaapkamer rustgevend en uitnodigend in te richten. Een slaapkamer dat niet aantrekkelijk oogt, zal minder motivatie oproepen om te gaan slapen.

Als de avond valt, bevordert de zonsondergang buiten de aanmaak van melatonine, het hormoon dat de slaap reguleert. Daarom is het belangrijk om de ramen te voorzien van gordijnen die geen licht doorlaten en ook geen kunstlicht te gebruiken voordat je gaat slapen.

© Pexels

Conclusie

Het is niet altijd mogelijk om bovenstaande tips te volgen, maar je moet proberen je er op de meeste dagen aan te houden. Want door gezonde slaapgewoonten aan te houden, is de kans groot dat je slaap zal verbeteren.

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *