Geneeskracht in de keuken
Dat veel kruiden een geneeskrachtige werking kunnen hebben en zo het zelfhelend vermogen van je lichaam kunnen ondersteunen, mag als bekend worden beschouwd. Veel van deze heilzame kruiden gebruik je gewoon dagelijks in je keuken. Naast smaak aan je eten kunnen de onderstaande kruiden je voorzien van gezonde voedingsstoffen en helpen bij verschillende klachten en aandoeningen.
Wat is een kruid?
Wat wordt nu precies onder een kruid verstaan? Dat hangt ervan af waar het voor gebruikt wordt. In de keuken zijn kruiden planten die in kleine hoeveelheden voor de smaak aan het eten worden toegevoegd maar zo’n kruid kan ook stoffen bevatten die je kunt gebruiken op medicinaal vlak. Welke kruiden hebben allebei? En voor welke klachten of aandoeningen kun je deze kruiden dan gebruiken?
Tijm; het natuurlijke wapen tegen luchtwegklachten
Tijm past met z’n karakteristieke smaak als keukenkruid goed bij bijvoorbeeld geroosterd vlees en gevogelte. Maar omdat dit kruid een slijmoplossend effect heeft, wordt het ook al heel lang gebruikt als middel tegen luchtwegklachten zoals prikkelhoest, bronchitis en slijmvliesontstekingen. Tijm bevat namelijk een stof die goed werkt tegen hoesten en wordt dan ook vaak in hoestsiroop gebruikt.
Munt verfrist je adem op natuurlijke wijze
Munt -zowel gedroogd als vers- past als keukenkruid goed in een salade of saus. Munt bevat veel goede stoffen zoals calcium, fosfor, vitamine C en E. Allemaal stoffen die het immuunsysteem helpen waardoor jij beter bestand bent tegen ontstekingen. De blaadjes van munt kan worden gebruikt om slechte adem tegen te gaan. Misschien wat minder bekend is dat munt ook gebruikt kan worden om jeuk te verminderen. Zo kun je wanneer je een muntblaadje over een muggenbult wrijft de jeuk verminderen.
Peterselie; een natuurlijke versterker van je immuunsysteem
Peterselie is wel zo’n beetje het meest gebruikte kruid in de keuken. Verse peterselie bevat veel vitaminen maar ook calcium, ijzer en silicium. Het gehalte aan vitamine C is in peterselie is hoog en dit kruid geeft dan ook een echte boost aan je immuunsysteem. Maar er is meer. Peterselie werkt eetlustopwekkend en kan je spijsvertering stimuleren. Omdat dit kruid ook de afscheiding van urinezuur bevordert, zou het ook werken bij blaasontstekingen.
Dille; het natuurlijke slaapmutsje
Dille is een fris kruid en wordt in de keuken gebruikt voor salades, vlees en vis en in sauzen. Ook dille zit vol met vitamine C en bevat daarnaast ook bètacaroteen dat weer wordt omgezet in vitamine A. En dat is goed voor je ogen en voor je huid. Daarnaast kunnen de zaden van dille worden gebruikt als slaapmutsje. Thee getrokken van de zaadjes van dille heeft namelijk een slaapverwekkend effect en kan dus voor een goede nachtrust zorgen. Heb je last van winderigheid? Ook hier kan dit kruid je mogelijk van dienst zijn want dille gaat de vorming van darmgas tegen.
Probeer zelf ook de helende kracht van de natuur
Onze grootouders kenden en gebruikten deze helende kracht van de natuur en de recepten voor verschillende kruidenmiddeltjes worden dan ook generatie op generatie doorgegeven. Hoe je ook over geneeskrachtige werking van kruiden denkt, het is jouw eigen ervaring die de doorslag geeft. Ervaar het dus zelf.