Een heerlijke nachtrust gewenst
Wie moeite heeft met het in slaap komen, is zeer waarschijnlijk ook bekend met de vervelende gevolgen die dit heeft. Niet voor niets ben je dan ook op dit artikel gekomen; je wilt weten hoe het komt dat je maar moeizaam in slaap valt en het liefst ontdek je hier iets aan te doen is. Het goede nieuws lees je in dit stuk.
Waarom krijg je de slaap soms niet te pakken?
Het klinkt allemaal zo eenvoudig; je gaat naar bed, doet je ogen dicht en binnen enkele minuten vertrek je al heerlijk richting dromenland. Helaas is dit voor veel mensen al een droom op zich. Het komt namelijk erg vaak voor dat iemand er moeite mee heeft om in slaap te vallen en dit kan diverse oorzaken hebben:
- Zo kun je last hebben van stress en spanningen. Dit doet het proces van ontspannen geen goed. Zodra je hoofd het kussen raakt, begin je met malen.
- Je hebt te weinig energie. Het kan zijn dat je overdag zo druk bent, dat je gewoon weg niet voldoende energie hebt om in slaap te vallen. Dit klinkt raar, maar komt vaker voor dan je denkt.
- Het gebruik van bepaalde middelen kan ook nog eens behoorlijk tegenwerken. Denk aan alcohol en drugs, maar ook koffie en andere cafeïnehoudende dranken staan hierom bekend.
- Externe prikkels zorgen geregeld ook voor problemen. Heb je tot vlak voor bedtijd nog tv gekeken of lig je met je mobiel in bed? Blauw licht en een overdaad aan informatie kan het lastig maken om in slaap te komen.
Hierboven zijn de meest voorkomende oorzaken genoemd, maar natuurlijk kan het zijn dat er bij jou iets anders speelt. Als je niet goed weet wat de oorzaak is, doe je er goed aan om dit met je arts te bespreken.
Werken aan een oplossing
Alles leuk en aardig, die oorzaken, maar jij wil natuurlijk gewoon weten hoe je nu op een prettige en snelle manier in slaap valt. Heel begrijpelijk, want het kan je veel kosten als dit je steeds maar niet lukt. Het gevaar van een vicieuze cirkel ligt bovendien al snel op de loer en daar wil je liever niet in terecht komen. Toch geldt dat, hoe beter je de oorzaak kent, hoe beter je het probleem bij de kern aan kunt pakken. Zijn bovengenoemde oorzaken dus op jou van toepassing? Werk hier dan aan:
- Neem een douche met lavendel voor het slapen gaan, in plaats van tv blijven kijken. Dit geeft je lichaam en je brein de mogelijkheid om totaal te ontspannen. Wie dacht dat dit alleen bij jonge kinderen een gouden tip was, heeft het dus mis.
- Denk eens aan meditatie. Dit is echt niet zo zweverig als dat het misschien klinkt. Het is puur een kwestie van je gedachten even loslaten. Vind je dit lastig, geef je zelf dan een zogenaamd ‘piekerkwartier’ en laat de rest dan voor wat het is. Morgen weer een dag, zeg je dan tegen jezelf.
Ondersteuning gewenst?
Werkt dit nu allemaal niet en kun je toch wel wat extra ondersteuning gebruiken? Dan zijn er bij diverse drogisterijen middeltjes te vinden, zoals melatonine. Wees hier echter altijd terughoudend mee en gebruik dit in geval van twijfel alleen in overleg met een arts. Een probleem los je namelijk het best op door het bij de bron aan te pakken, in plaats van enkel aan symptoombestrijding te doen.